Úvodem

Pár slov o tom, proč sem píšu a odkud píšu a takové ty věci, co se hodí na začátek.

Že začnu psát blog jsem se rozhodl dlouho před odjezdem, ještě v létě. A pro ty, co mě lépe znají, potom to, že blog přidávám po 14 dnech od svého příjezdu, není nic neobvyklého ani překvapivého. Ba možná spíš překvapivého, nikdo už si nejspíš nemyslel, že jej vůbec začnu psát, natožpak zveřejnit.

A ejhle, kde se vzal, tu se vzal... blogísek (fuj) o mém studiu a životu ve Francii, Belgii a potom i v samotných Čechách, pokud mě to do té doby bude ještě bavit psát. I když zaspamovat si jen tak pro radost je občas super věc, obzvlášť, když máte opravdu hodně času, nejste seriálový typ a kvůli pitomému firewallu na eduroamu nemůžete pařit žádné online hry, na které jste čas od času zvyklý... no nic, aspoň budu produktivnější a ten čas využiju lépe, žejo (haha, jasně).

Takže: od 1. září studuji magisterský program EGEI (Economics of Globalization, European Integration) a naše studium započalo na Université Lille 1, státní univerzitě ve městě Lille na severu Francie, na hranicích s Belgií. Zde strávím(e) jeden trimestr, od září do prosince, a potom se v lednu přesuneme hned vedle, do Belgie, do města Antwerpy, kde pobudeme od ledna do konce března na Universiteit Antwerpen. Poté se už naposled přesuneme (my z Čech spíše vrátíme) do Prahy na VŠE, kde budeme od dubna do června. Naši spolužáci odjinud nás po tomto posledním trimestru opustí a my budeme mít ještě celý zimní semestr na dodělání inženýra. Předtím ale budeme muset napsat a obhájit diplomovou práci v angličtině před mezinárodní komisí a potom "jenom" dodělat státnice z ekonomie na VŠE. Tímto kouzelným postupem získáme hned dva tituly (och), Master of Arts (M.A.) a Ing. Krása nebeská, viďte.

Jenže... a o tom jenže tento blog bude, je tu nastraženo hodně mezinárodních a multikulturních nástrah, a o těchto každodenních věcičkách, bariérách, byrokratických pastech i jiných krásných věcech, co dělají život příjemnějším, budu psát - jednak proto, abych na to sám nezapomněl a měl jakýsi návod pro příště (a zároveň rozšiřoval jakýsi přehled zásluh a achievementů, které jsem během života v cizině dokázal a zvládl (ha, tohle ještě bude sranda), jelikož to budou na první pohled věci malé, všední, které ale znamenaly v tom daném úseku mého života hodně).

TL;DR: Budou hejty, občas obrázky koček.

P.S.: Maruška bude mít svojí rubriku! Detaily spolupráce upřesňujeme.

Komentáře